lauantai 1. lokakuuta 2022

Au revoir Nouvelle-Calédonie!

 Kaksi kuukautta Uudessa-Kaledoniassa tulee ensi viikolla täyteen. Olemme nähneet paljon ja monenlaista, mikä kaikki kuitenkin rajoittuu Grande Terren eteläosaan. Pääsaari on 400 km pitkä ja 50 km leveä, mikä ei kuulosta mahdottomalta, mutta vuoristo tekee liikkumisen hitaaksi ja hankalaksi. Myös purjehdittavaa riittäisi sekä pääsaaren rannikolla että idässä sijaitsevilla Loyautésaarilla.

 Vuokrasimme auton päiväksi ja ajoimme noin 200 km lenkin eteläkärjen ympäri: vuorten yli toiselle rannikolle ja rantatietä pitkin takaisin Noumeaan. Hyvä kun päivän valoisat tunnit riittivät. Hanski sai pyörittää rattia mutkaisilla, kuoppaisilla ja kapeilla teillä ja minä puristin penkkiä rystyset valkoisena. Vuoristotiet eivät ole mun juttu, en ehdi katsoa maisemia, kun pitää seurata ettei pudota rotkoon.

Tekojärvi keskellä vuoristoa.

 
Tämä taitaa olla luonnollisesti syntynyt joki.

Nyt on aika lähteä ja sopivasti ensi viikolla on sääikkuna. Kovatuulinen, mutta vaihtoehto voisi olla vähemmän tuulta höystettynä ukkos- ja kaatosaderintamalla, joka vielä kääntää tuulen vastaiseksi. Etelämpänä kulkevien matalapaineiden fronttihäntiä kulkee säännöllisesti merialueen yli. Niiden sykli on juuri se viikko, jonka tarvitsemme 800 merimailin matkaan. Kun nyt täällä oleva saderintama maanantaina väistyy, ja kaakkoistuulet vakiintuvat, niin seuraava frontti odottaa meitä perillä Australian rannikolla. 

Kuvat kertokoon jotain ajastamme täällä. Lisäksi olemme uineet ja snorklanneet sekä purjehtineet Jytan ja Ilpon kanssa. Vietimme ruotsalaisen purjehduskaverimme Elisabethin syntymäpäivää. Vierailimme museossa ja kanakien kulttuurikeskuksessa sekä St.Louisin tribussa (alla siitä muutama kuva). Olemme kyläilleet Jytan ja Ilpon luona ja he meillä. Olemme kävelleet pitkin valkoisia hiekkarantoja ja punaisia polkuja. Ja syöneet rantakuppilassa neljä kertaa saman salaatin. Se oli joka kerta hieman erilainen.


Port Mosellen marina. Sininen katonreuna kuuluu kalatorille.

 

Port Moselle ja ankkurialue. Taustalla Noumean keskusta.

Osa isoa vihannestoria. Tarjontaa on paljon, mutta hinnat aika
korkeat, esim. tomaatit noin 8e/kg, banaanit 7 e/kg, kala 20e/kg.

Niin ranskalaista!


St.Louisin tribun kyläjuhlilla.

St.Louisin tribun kirkko. Aikoinaan ranskalaisten rakentama.

St.Louisin kyläjuhla. Kuuma päivä.

Leffailta St.Louisin tribussa.

Tribun raitilla. Naiset neuvovat tietä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti