torstai 1. syyskuuta 2022

Punamultaa ja korallihiekkaa

Viimeisten kahden viikon aikana olemme nähneet kaksi täysin toisistaan poikkeavaa maisemaa ja väriskaalaa. Ensin ympärillämme oli Baie de Pronyn rehevän vihreät kukkulat, joiden rinteisiin eroosio on avannut okran värisiä viiltoja. Pronyssa vesikin on tumman vihreää ja pikkuruiset hiekkarannat samaa okranpunaista kuin kukkuloiden paljas maa. Sitten silmiämme hivelivät Ile des Pinsin kirkkaan turkoosi vesi ja häikäisevän valkoiset hiekkarannat.

Toisin kuin edellisessä blogissa väitin, Ile des Pins ei ole riutan sisällä eikä sinne ole Noumeasta 30 merimailia vaan 75. Joten matkalla Pinsin saarelle pysähdyimme Pronyn lahteen ja lopulta jäimme sinne viideksi yöksi.

Baie de Prony on useiden poukamien muodostama valtava lahti. Siellä toimii yksi Uuden Kaledonian nikkelikaivoksista ja Pronyn mittavasta koosta kertoo sekin, ettei kaivoksen olemassaolo häiritse. Rannat ovat rakentamattomia ja iso osa lahdesta on luonnonpuistoa patikointipolkuineen ja poijuin varustettuine ankkurilahtineen. Viidakkomainen rehevyys alkaa rantaveden mangroveista ja kohoaa palmuina ja muina jättikokoisina huonekasveina ylös kukkulan rinteitä. Pienet joet kuohuvat ja lorisevat alas rinteitä, osa kulkee piilossa kasvillisuuden alla ja vain virtaavan veden kohina paljastaa uoman. 

Baie de Prony

Vihreän seasta loistaa punainen maa, paikoin isoina laikkuina. Punainen maaperä on lateriittia, joka saa värinsä rautayhdisteistä pitkän kemiallisen prosessin tuloksena. Lateriitti on tropiikille tyypillinen niukkaravinteinen maaperä. Se on savimaisen kovaa, vettä läpäisemätöntä, mutta väri tarttuu tiukasti kengänpohjiin ja jollan kiinnitysköyteen. Eroosio on lähes käsinkosketeltavaa ja saa miettimään, monenko miljoonan vuoden kuluttua saaren paikalla on enää atolli.

Olimme Pronyssa kahdessa erilaisessa lahdessa, ensin paikallisten suosimassa kuuden poijun poukamassa, josta pääsi polkua pitkin Cap N'Duan majakalle. Se on loistanut Grande Terren eteläkärjessä vuodesta 1892. Kukkula on suosittu valasbongauspaikka: ryhävalaat vaeltavat etelän hyisiltä vesiltä heinä-syyskuussa lämpimiin vesiin synnyttämään. Emme nähneet valaita, mutta muistelimme 20 vuoden takaista snorklausreissua Tongalla, jossa pääsimme näkemään veden alla ryhävalasemon poikasensa kanssa.

Muutamana päivänä sää oli sateinen ja sopivan viileä saunomiseen. Edellisestä kerrasta olikin kulunut kolme viikkoa. Tummanvihreä vesi ja isot loiskahdukset eivät innostaneet minua uimaan edes valoisalla. Kalathan siellä vaan jahtasivat toisiaan, mutta jutut haikaloista ja mielikuvitus tekivät tehtävänsä: kastauduin nopeasti uimaportaista tiukasti kiinni pitäen.

Toinen ankkurilahtemme oli aivan Pronyn perukoilla eikä kuulunut luonnonpuistoon. Tämän paikan nähtävyydet - kuuma lähde ja vesiputous - sijaitsivat joen varressa jollamatkan päässä. Maan sisältä pulppuava 30-asteinen vesi oli vangittu kivistä ja laudoista rakennettuun nelikulmaiseen altaaseen, eikä houkutellut kuumana päivänä kylpemään. Sen sijaan viileä ja suolaton jokivesi oli ihanaa! Pulikoimme putouksen suvannossa ja ilmeisesti hiekkapohjan läpi tihkui maan uumenista kuumaa vettä uimapaikkamme kohdalla, sillä vesi oli pohjalla lämpimämpää kuin pinnalla.

Vesiputouksen alapuolelta löytyi hyvä uimapaikka.

Kun vallitseva lounaistuuli kääntyi päiväksi koilliseen, lähdimme purjehtimaan 45 merimailin päässä olevalle Ile des Pinsille. Manta kulki tasaista 7-8 solmua melkein vastaiseen. Viimeiset viisi mailia kurssi kääntyi ja purjeista löytyi vielä sen verran tiukattavaa, että pääsimme samalla halssilla perille saakka. Manta ray, planktonia syövä rausku, jonka mukaan olemme Mantan nimenneet, tuli kiertelemään veneen ympärille. Lahdessa oli kolme vierasvenettä (2 sakua ja 1 britti) sekä kaksi paikallista, joten tilaa riitti. Neljän päivän kuluttua olimme ainoa vierasvene yhden paikallisen seurana.

Hattivatit!

Ile des Pins, Mäntysaari, on saanut nimensä korkeista ja kapeista männyistä, joiden siluetit näyttävät hämärässä hattivateilta. Mänty on kuitenkin viimeinen kasvi, joka Pinesin maisemasta tulee mieleen. Saari on trooppisen paratiisisaaren arkkityyppi: kristallin kirkasta vettä eri turkoosin sävyinä sekä jauhomaisen hienon korallihiekan peittämiä valkoisia rantoja. Täällä ei ole mäkäräisen sukulaisia hiekkakärpäsiä, ei liikaa turisteja, ei kaupustelijoita eikä kerjäläisiä. Ei isoja hotelleja, musiikkia tai räikeitä valoja. Eikä matalassa rantavedessä mitään pelottavaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti