maanantai 8. kesäkuuta 2020

Uusi-Seelanti on koronavapaa

Uusi-Seelanti siirtyy 9. kesäkuuta neliportaisen rajoitusjärjestelmän matalimmalle eli ykköstasolle ja maa on julistettu vapaaksi COVID19-viruksesta. Viimeisestä todetusta tautitapauksesta on 17 päivää.

Ykköstaso tarkoittaa yhteiskunnan normaalia toimintaa, MUTTA rajat pysyvät edelleen turisteilta kiinni.

Maahan on aiemmin päässyt rajattu joukko ihmisiä (esim. oman maan kansalaiset ja henkilöt, joilla sukulaisuussuhteita maassa sekä koronan kannalta tärkeät ammattilaiset). Nyt rajoituksia lievennetään hieman, kriteerinä lähinnä taloudelliset näkökulmat. Esimerkiksi jo työluvan saaneet, mutta koronan takia ulos jääneet, pääsevät maahan. Näihin kuuluvat Avatar-elokuvan tekijät (jos käyttäisin blogissa emojeita, tähän tulisi hymiö).

Emme kuulu edellä mainittuihin ryhmiin, joten odotamme edelleen.

Uuden-Seelannin koronatiedotus on ollut johdonmukaista ja selkeää, yhtä esimerkillistä kuin pandemiaan reagoiminen ja sen taltuttaminen. Suomea vastaavan väkiluvun maassa oli 1154 tautitapausta, joista 22 menehtyi.

Alkaa näyttää selvältä, että tänä purjehduskautena emme ehdi matkaan. Lähtö kohti Vanuatua ja/tai Uutta-Kaledoniaa oli suunniteltu kesäkuuksi, vielä heinä-elokuukin voisi olla mahdollinen, mutta aika ei riitä kohta kolme vuotta telakalla seisseen veneen saattamiseen lähtökuntoon.

Koronan arvaamattomuuden vuoksi ei huvita hosua, silloin voi huomata olevansa kolkuttelemassa suljettujen satamien portteja tai killumassa kuukausitolkulla ankkurikaranteenissa.

Tullin Mantalle myöntämä aika päättyy elokuun lopussa ja nyt on anottava lisäaikaa.

Kuva: Wenzlaff.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti