maanantai 20. heinäkuuta 2020

Tornadon jälkeen tulva

Taas meni lauantain aamukahvit väärään kurkkuun, kun avasin tapani mukaan digi-Hesarin jälkeen Radio New Zealandin uutissivut. Whangareissa oli satanut yhdessä yössä parikymmentä senttiä, tarkemmin 220 mm. Tulva oli katkaissut teitä, tuhonnut satoa pelloilla ja saartanut ihmisiä, vellonut kotien kellareissa ja liiketilojen lattioilla jättäen jälkeensä mutavelliä ja roskia.
Kuva: RNZ


Täytyy heti todeta, että telakalla veneet ovat pystyssä, eikä muistakaan tulvavahingoista ole ilmoitettu. Mutta katastrofin ainekset olivat kyllä kasassa: telakka on aivan joen partaalla ja suurin osa telakointialuetta on hiekkamaata, joka voisi rankkasateen tai tulvan pehmittämänä antaa periksi venepukin alla. Toivotaan myös, että Hanskin vuosi sitten asentamat kattoluukut ovat tiiviit.

Kesällä Uudessa-Seelannissa kärsittiin kuivuuden aiheuttamasta vesipulasta, nyt rankkasade sai aikaan hetkellisen puhtaan veden pulan. Viemärit tulvivat Hatea-jokeen, josta otetaan puhdistettava johtovesi, ja vedenpuhdistamojen kapasiteetti oli riittämätön roskaisen likaveden käsittelyyn. Tämän alueen simpukoiden syöminen kannattaa unohtaa pidemmäksi aikaa.

Uutisissa sanottiin, että 220 mm sademäärä saadaan kerran 500 vuodessa. Hm. Mittauksen ovat siis edellisen kerran suorittaneet maorit, sillä valkoinen mies (Abel Tasman porukoineen) saapui Pitkän Valkoisen Pilven maahan vuonna 1642. Mutta jos 500 vuodella viitataan sademäärän todennäköisyyteen, niin valitettavasti näitä on luvassa tiheämmin. Ilmasto on jo muuttunut.

Kuva: RNZ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti